30-04-2024
Το Βουλωτό των Βασιλικών, Πασχαλινό έθιμο AUDIO
Η σεφ Σοφία Ουργαντζίδου μας μιλάει για το γαστρονομικό έθιμο της Κυριακής του Πάσχα που κρατάει μέχρι σήμερα.
Το έθιμο κρατάει τις ρίζες του από την Τουρκοκρατία.
Οι κάτοικοι της περιοχής των Βασιλικών του νομού Θεσσαλονίκης, ξεκινούσαν τις προετοιμασίες για αυτό το ιδιαίτερο πασχαλινό έθιμο από το βράδυ της Ανάστασης.
Το Βουλωτό, είναι γιορτινό φαγητό φούρνου.
Πάνω σε ένα ταβά (ταψί) τοποθετούν το κρέας και πάνω από το σκεύος μια κεραμίδα για να μην καεί το κρέας και το βάζουν μέσα στον φούρνο.
Η προετοιμασία του φούρνου ξεκινούσε από το βράδυ, όπου έκαιγαν πουρνάρια για να μην γίνουν αντιληπτοί.
Μόλις ο φούρνος αποκτούσε την κατάλληλη θερμοκρασία τοποθετούσαν μέσα τον ταβά με το κρέας και σφράγιζαν τον φούρνο με λάσπη.
Έπειτα από κάποιες ώρες, περίπου 3, πρόσθεταν μέσα στο ταψί και τα υπόλοιπα στοιχεία όπως ρύζι, συκωτάκια, κρεμμυδάκια, φρέσκα μυρωδικά και το άφηνα να ψηθεί άλλες 2 ώρες.
Σύμφωνα με την σεφ Σοφία Ουργαντζίδου η οποία μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στην εκπομπή «Δύο στις 2», αυτό το έθιμο συνεχίζεται μέχρι σήμερα στα Βασιλικά.
Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής στο παραπάνω ηχητικό.